Shredderbedrijven en de PST-fabriek in 2022

Shredderbedrijven ontvingen minder afgedankte auto’s in 2022

Vorig jaar werden er in Nederland via ARN gecontracteerde bedrijven een kleine 145.000 auto’s gedemonteerd. Een historisch laag aantal als je bedenkt dat het er in 2021 nog ruim 178.000 waren. Als gevolg hiervan zijn er ook minder afgedankte auto’s naar shredderbedrijven afgevoerd. Los daarvan zijn er mooie resultaten behaald: 98,7% van het totale gewicht van een afgedankte auto is in 2022 nuttig hergebruikt. Een aanzienlijk deel daarvan – 73,8% – is behaald bij shredderbedrijven en bij de PST-fabriek in Tiel.

Inhoudsopgave

Als een auto ORAD (Online Registratie Auto Demontage) wordt afgemeld bij een autodemontagebedrijf worden de verplicht te demonteren materialen voor milieuverantwoorde verwerking en onderdelen die nog geschikt zijn om te verkopen gedemonteerd. Deze materialen en onderdelen vormen samen 24,9% van het gewicht van een afgedankte auto. De overige 73,8% wordt behaald bij de verschillende shredderbedrijven en bij de Post Shredder Technology-fabriek (PST) van HKS in Tiel. Omdat er minder auto’s gedemonteerd werden bij autodemontagebedrijven ontvingen shredderbedrijven in 2022 aanzienlijk minder afgedankte auto’s dan het jaar ervoor. Hierdoor was er ook minder shredderresidu te verwerken in de PST-fabriek.

“Shredderbedrijven ontvingen in 2022 aanzienlijk minder afgedankte auto’s dan het jaar ervoor”

Wout Kusters, algemeen directeur HKS

Vraag naar hernieuwde grondstoffen

Algemeen directeur van HKS, Wout Kusters, laat weten dat mede door komende strengere wet- en regelgeving de interesse in recycling toeneemt. “De vraag begint nu van de andere kant te komen.” Niet alleen omdat die een bepaald recyclingpercentage moeten halen, maar ook omdat zij zich voorbereiden op een toekomst waarin producten deels verplicht van gerecyclede grondstoffen gemaakt moeten zijn.

Wout Kusters: “We worden door verschillende partijen gevraagd om mee te denken hoe we dit kunnen gaan vormgeven. Het is namelijk de wens van Europa om in eigen grondstoffen te kunnen voorzien. Dat zal leiden tot een verplichte inzet van recyclaat. Europees gezien was ARN haar tijd vooruit met de PST-fabriek. Wij ontvangen ook op regelmatige basis buitenlandse bezoekers. Die zijn onder de indruk van wat we hier doen, want zij hebben het zelf lang niet zo goed op orde als wij.”

Schakel in de recyclingketen

In 2022 kwamen de directies van ARN en HKS Tiel regelmatig in klein comité samen onder toeziend oog van een onafhankelijke voorzitter. Doordat er daarnaast frequent operationeel overleg plaatsvindt tussen HKS Tiel en ARN is de PST-installatie nog net zo’n geïntegreerde schakel in de recyclingketen als die vóór de verkoop door ARN aan HKS was.

Shredderbedrijven en de PST-fabriek blijven innoveren, nu en in de toekomst. Zo wordt nagedacht over extra plasticscheiding. Ook wordt onderzocht hoe met de metaalscheidingsinstallaties van shredderbedrijven de scheiding van specifieke aluminiumlegeringen mogelijk kan worden gemaakt.

Deel dit artikel:
Verder lezen

Sustainable Development Goals

Voor het vijfde jaar legt ARN zichzelf langs de meetlat van de Sustainable Development Goals (SDG’s) met in het achterhoofd het motto ‘lean and green’. De hiernaast afgebeelde, gekleurde SDG’s zijn specifiek van toepassing op de inhoud van dit artikel.

SDG_07_Colour
SDG_08_Colour
SDG_08_Colour
SDG_09_Colour
SDG_09_Colour
SDG_12_Colour
SDG_12_Colour
SDG_17_Colour
SDG_17_Colour