Patrick van Gils, bestuurslid Stiba en eigenaar Van Gils Automotive

‘Autorecycling doen we samen’

De relatie met de verschillende ketenpartners, zoals Stiba en de autodemontagebedrijven, is in 2022 verder verstevigd. Dat was onder meer goed te merken op de Relatiedag in Radio Kootwijk, waar de opkomst en betrokkenheid groot waren. Patrick van Gils, bestuurslid Stiba, blikt terug op de samenwerking met ARN in 2022 en kijkt ook alvast vooruit.

Inhoudsopgave

Patrick van Gils is samen met zijn broer Sacha eigenaar van Van Gils Automotive in Nootdorp en bestuurslid bij Stiba, de organisatie die de belangen behartigt van de voertuigdemontagebranche. Van Gils: “Het is belangrijk dat Stiba en ARN er zijn. Toen ik gevraagd werd voor het bestuur van Stiba was ik direct enthousiast. Je kunt soms ergens iets van vinden, maar op deze manier kan ik er ook echt aan bijdragen dat het beter wordt. Als Stiba komen we op voor het collectief, maar ook voor ieder individueel lid. Hiervoor werken we nauw samen met ARN.”

Promoten van originele gebruikte onderdelen

Volgens Van Gils heeft ARN een grote bijdrage geleverd aan de professionalisering van de autorecyclingbranche. “Alles is goed geregeld: van de inzameling van materialen tot en met de hoogwaardige recycling van die materialen. Het is nu belangrijk dat we de verkoop van originele gebruikte onderdelen meer gaan promoten. Hiervoor zouden we als Stiba en ARN samen kunnen optrekken.”

Enerzijds zou volgens Van Gils bij de consument en bij garagebedrijven het bewustzijn moeten groeien dat gebruikte onderdelen duidelijke voordelen hebben: ze zijn duurzaam en goedkoper, en vaak net zo snel leverbaar als nieuwe onderdelen. Anderzijds zouden autofabrikanten, als het aan Van Gils ligt, in het belang van de circulaire economie verplicht moeten worden om data te delen. “Het woord economie uit de term ‘circulaire economie’ zegt het al: je kunt er nog steeds geld mee verdienen. Als iets nog goed is, waarom dan iets nieuws maken? Zo kan origineel gebruikt plaatwerk prima gebruikt worden voor een reparatie. Als je erover nadenkt, is het toch ook niet logisch om in bijvoorbeeld een vijftien jaar oude auto een gloednieuw portier te zetten? Daardoor wordt die auto echt niet opeens meer waard. We hebben maar één aarde. Wanneer bepaalde grondstoffen op een gegeven moment opraken, moeten we wel gaan hergebruiken. Maar waarom zouden we daarop wachten?”

Volgens Patrick van Gils heeft ARN een grote bijdrage geleverd aan de professionalisering van de autorecyclingbranche.

Constructieve samenwerking

Naast de promotie van hergebruik van originele onderdelen zijn Stiba en ARN in 2022 samen opgetrokken waar het gaat om de demontage van afgedankte elektrische voertuigen en autobatterijen. “De demontage van de batterij, als onderdeel van het voertuig, is een van de primaire processen van het autodemontagebedrijf en moet daar ook blijven”, aldus Van Gils.

Het Stiba-bestuurslid is blij met de komst van algemeen directeur Paul Dietz in 2022. “De manier waarop Paul in contact treedt met autodemontagebedrijven is heel prettig; we hebben een fijne verstandshouding. Als je regelmatig met elkaar aan tafel zit en je je beiden inzet voor een constructieve samenwerking, kun je samen meer resultaten boeken. Natuurlijk heb je als organisaties ook eigen belangen, maar het gezamenlijke belang – het verder professionaliseren van een branche met blijvend bestaansrecht en een gezond verdienmodel – staat voor zowel Stiba als ARN voorop.”

“Het is nu belangrijk dat we de verkoop van originele gebruikte onderdelen meer gaan promoten. Hiervoor zouden we als Stiba en ARN samen kunnen optrekken”

Patrick van Gils, bestuurslid Stiba en eigenaar Van Gils Automotive

Afsluitend stelt Van Gils dat hij de toekomst met vertrouwen tegemoetziet. Wel benadrukt hij dat Stiba en ARN er beide bij gebaat zijn dat naast het hergebruik van originele onderdelen het autogebruik an sich in een positiever daglicht komt te staan. “Je schaamt je bijna als je zegt dat je in de automotive sector werkt. Terwijl juist op het gebied van automobiliteit grote stappen zijn gezet op het gebied van duurzaamheid.”

De ISO 9001-certificering

Deel dit artikel:
Verder lezen

Sustainable Development Goals

Voor het vijfde jaar legt ARN zichzelf langs de meetlat van de Sustainable Development Goals (SDG’s) met in het achterhoofd het motto ‘lean and green’. De hiernaast afgebeelde, gekleurde SDG’s zijn specifiek van toepassing op de inhoud van dit artikel.

SDG_07_Colour
SDG_08_Colour
SDG_08_Colour
SDG_09_Colour
SDG_09_Colour
SDG_12_Colour
SDG_12_Colour
SDG_17_Colour
SDG_17_Colour