Belangrijke rol voor zowel autodemontage- als autodealerbedrijven

Inzameling autobatterijen

Het aantal complete autobatterijen dat bij autodemontagebedrijven gedemonteerd wordt en vervolgens in het recyclingcircuit terechtkomt, is nog beperkt. Het aantal verwerkte modules van batterijen, veelal afkomstig van autodealerbedrijven, liet in 2022 een forse groei zien. ARN bereidt zich voor op een grotere stroom in de komende jaren.

Inhoudsopgave

Het merendeel van de autobatterijen dat gerecycled wordt, was in 2022 afkomstig van dealerbedrijven, die bijvoorbeeld een recall van een aandrijfbatterij hadden en als gevolg daarvan batterijmodules vervingen. Batterijen van elektrische auto’s die betrokken zijn bij een auto-ongeluk komen veelal bij autodemontagebedrijven terecht, waaruit het batterijpakket door een opgeleide demonteur vakkundig uit de auto wordt gehaald.

ARN regelt het gespecialiseerde vervoer van batterijen en modules van automerken die aangesloten zijn bij het collectieve systeem van ARN, en natuurlijk voor de aangesloten autodemontagebedrijven.

Batterijen die nog goed zijn voor bijvoorbeeld een stationaire toepassing als energieopslag kunnen via een gespecialiseerd bedrijf een tweede leven krijgen. Andere batterijen gaan naar een recyclingbedrijf, dat de kostbare grondstoffen terugwint.

Deel dit artikel:
Verder lezen

Sustainable Development Goals

Voor het vijfde jaar legt ARN zichzelf langs de meetlat van de Sustainable Development Goals (SDG’s) met in het achterhoofd het motto ‘lean and green’. De hiernaast afgebeelde, gekleurde SDG’s zijn specifiek van toepassing op de inhoud van dit artikel.

SDG_07_Colour
SDG_07_Colour
SDG_08_Colour
SDG_08_Colour
SDG_09_Colour
SDG_09_Colour
SDG_12_Colour
SDG_12_Colour
SDG_17_Colour
SDG_17_Colour