Innovatiecommissie ARN

ARN volgt nieuwe ontwikkelingen binnen de sector op de voet

Innovatie wordt binnen de autorecyclingsector steeds belangrijker. Door de vele ontwikkelingen – zoals het gebruik van nieuwe materialen en de elektrificatie van auto’s, maar ook door de verdere digitalisering en veranderingen met betrekking tot het eigenaarschap van een auto – verandert er veel voor de sector. Om er zeker van te zijn dat we ons richten op de juiste zaken en niets missen, is er binnen ARN een innovatiecommissie werkzaam.

Inhoudsopgave

De innovatiecommissie komt vier keer per jaar in klein comité samen. Naast Algemeen directeur Paul Dietz en batterij & quality assurance manager Janet Kes maken ook externe experts deel uit van de commissie. Janet Kes: “De commissie is opgericht om met behulp van verschillende experts buiten ARN de buitenwereld meer naar binnen te halen. Wij vertellen waar wij mee bezig zijn en de externe specialisten nemen ons mee in de ontwikkelingen die zij binnen hun vakgebied zien. Op deze manier houden we elkaar scherp op wat er op termijn allemaal op ons af gaat komen. Zo zorgen we ervoor dat ARN in de toekomst kan blijven voldoen aan de verplichtingen die op ons bordje liggen.”

Startset EV demontage

Net als andere jaren kwam de commissie in 2022 vier keer samen. Onderwerpen die op de agenda stonden waren onder meer: verwachte wet- en regelgeving, samenwerkingen met toekomstige (Nederlandse) batterijverwerkers en onderzoek naar het diep ontladen en ontmantelen van batterijpakketten door autodemontagebedrijven zelf. Een mooi voorbeeld van een project dat is voortgekomen uit de innovatiecommissie en in 2022 is gerealiseerd, is de startset EV -demontage.

Roadmap

De commissie heeft vier hoofdthema’s gedefinieerd: Autobatterijen, Samenstelling voertuigen, Digitalisering en Businessmodellen. Janet Kes: “Voor al deze thema’s hebben we een roadmap ontwikkeld met projecten die de komende jaren verder gestalte zullen krijgen. Daarnaast helpt de commissie ons om ons netwerk verder te vergroten. Zo staan we al in contact met kennisinstituten en universiteiten.”

Kes benadrukt dat de thema’s die besproken worden veelal onderwerpen zijn waar ARN al actief mee bezig is. “Een aantal keer per jaar bespreken we of we nog op de goede weg zitten en of er nog zaken zijn waar we rekening mee moeten houden. Elke keer is het weer een check voor de organisatie om er even goed bij stil te staan of alles wat je doet ook het juiste is.”

Deel dit artikel:
Verder lezen

Sustainable Development Goals

Voor het vijfde jaar legt ARN zichzelf langs de meetlat van de Sustainable Development Goals (SDG’s) met in het achterhoofd het motto ‘lean and green’. De hiernaast afgebeelde, gekleurde SDG’s zijn specifiek van toepassing op de inhoud van dit artikel.

SDG_07_Colour
SDG_07_Colour
SDG_08_Colour
SDG_08_Colour
SDG_09_Colour
SDG_09_Colour
SDG_12_Colour
SDG_12_Colour
SDG_17_Colour
SDG_17_Colour